Skuteczne odchudzanie, zdrowe odżywianie czyli prawidłowa dieta

Chyba każdy oglądając różnego rodzaju filmy, czy gazety nie raz zastanawiał się „jak oni to robią, że wyglądają tak dobrze?„. Większość ludzi widocznych na okładkach gazet poza treningami, oraz ćwiczeniami aerobowymi trzyma się jednej bardzo prostej, aczkolwiek najważniejszej zasady – każdy z nich odpowiednio się odżywia! Zachowanie odpowiedniego bilansu kalorycznego dla naszego ciała jest kluczem do sukcesu. Przykładowo, każdy chce mieć idealny brzuch (nie mówcie, że nie bo i tak nie uwierzę) – warto wiedzieć, że na przykład w przypadku tych mięśni ponad 70% uzyskanego efektu zależy w głównej mierze od tego jak się odżywiamy!
Dieta wcale nie oznacza głodzenia się, czy odmawiania sobie wszystkich przyjemności. Jeśli więc jesteś osobą zdeterminowaną, chcącą poprawić swoje zdrowie, wygląd oraz samopoczucie, wówczas gorąco zapraszam do zapoznania się z moją propozycją na „lepszą wersję Ciebie”.

Indywidualne podejście do Klienta

Dieta przede wszystkim powinna być układana od podstaw, INDYWIDUALNIE pod danego Klienta.

Kontaktuje się z Państwem w celu przeprowadzania kompletnego wywiadu żywieniowego. Każdy z nas prowadzi inny tryb życia, oraz posiada różne nawyki żywieniowe, dlatego też każdego Klienta należy traktować w sposób indywidualny.

W zależności od godzin pracy oraz rodzaju wykonywanego zawodu, przy układaniu diety trzeba pamiętać o tym, że musi ona przede wszystkim zaspokajać określone zapotrzebowanie kaloryczne danej osoby. Proszę pamiętać że słowo „dieta” wcale nie oznacza głodzenie się! Jest to nic innego jak bardzo błędny stereotyp i nijak ma się on do zdrowego odżywiania.

Nawet podczas odchudzania musimy spożywać 5-6 posiłków dziennie w równych odstępach czasowych a NIE GŁODZIĆ SIĘ!

Jak to działa?

Klient podaje jakich składników spożywczych nie toleruje co pomoże ustalić dzienny jadłospis tak, aby nie było żadnych problemów z zjedzeniem posiłku. Oraz przesyła wymiary t.j. (wzrost, waga, wiek).

Jak już wcześniej wspomniałem do każdego Klienta podchodzę indywidualnie.
Wyliczam zapotrzebowanie kaloryczne (BMR) w zależności od Państwa aktywności fizycznej.
Dlatego nie ma mowy o momentalnym spadku wagi, które niesie za sobą niekorzystne zmiany metaboliczne zwiększając ryzyko wystąpienia efektu jo-jo.
Efekt jo-jo – są to inaczej wahania masy ciała, w tej kolejności: chudnięcie -> tycie -powrót do poprzedniej wagi, lub wyższej.

Czego unikać decydując się na dietę?

Nigdy nie stosuj ‚gotowców’ z internetu wklejonych gdzieś na forum tzw. ‚diet-cud’.
Jest to najczęstszy błąd popełniany przez kobiety w tych czasach. Dlaczego?
Dieta TEGO TYPU zapewne ma na celu szybkie odchudzanie (zależnie od celu jaki chcemy osiągnąć).
Początki stosowania takich diet są zaskakujące – kilogramy w szybkim tempie lecą w dół, lecz to jeden wielki błąd, który prowadzi do efektu jo-jo, czyli wahania wagi. Najpierw chudniemy w szybkim tempie kilkanaście kilogramów, po czym w błyskawicznym tempie powracamy do wagi poprzedniej, lub jeszcze większej!

Prawidłowa dieta

Prawidłowa dieta to nic innego jak zachowanie odpowiednich proporcji proporcji pomiędzy fundamentalnymi składnikami pożywienia, jakimi są: białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy oraz minerały. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Białko – jest jednym z najważniejszych makroskładników naszej diety.
Każde białko zbudowane z tzw. cegiełek, czyli aminokwasów.

 

Aminokwasy podzielić możemy na dwie grupy:
-endogenne – wytwarzane są samodzielnie przez nasz organizm, które może syntezować może samodzielnie.
-egzogenne – dostarczamy je z zewnątrz organizmu, podczas spożywania posiłku czy stosowania suplementów diety (tj. proteina, aminokwasy proste, bcaa itp.)

Węglowodany – makroskładnik naszej diety, są podstawowym źródłem naszej energii.
Można podzielić na dwie grupy (ze względu na szybkość z jaką są trawione)
-złożone – występują głównie w formie pełnoziarnistej (owsianka, chleb pełnoziarnisty, ryż brązowy itp.) Mają niski indeks glikemiczny (IG), czyli znacznie wolniej rozbijane są na glukozę niż w przypadku cukrów prostych. Za to dłużej się trawią.
-proste – są to głównie (owoce, słodycze itp) są szybko trawione, oraz szybciej przenikają do krwiobiegu. Należy unikać ich podczas odchudzania się.

Tłuszcze – źródło zapasowej energii. Źródłami tłuszczy są m.in. tłuste ryby morskie, orzechy, oleje. Można podzielić je na dwie grupy:
-nienasycone – występują w olejach, oliwie z oliwek, rybach, orzechach itp.
Uważane są zdecydowanie za zdrowsze od nasyconych. Niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są znakomitym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.
-nasycone – głównie pochodzenia zwierzęcego (smalec, masło, słodycze, tłuste mięso). Podnoszą cholesterol oraz krzepliwość krwi. Należy ograniczyć ich spożywanie.

Prawidłowe i skuteczne tempo odchudzania powinno wynosić ok. 1kg / tydzień.

Jest to proces powolny wymagający dużego wysiłku, a przede wszystkim silnej woli.

Opieka nad Klientem

Klient ma stały kontakt ze mną poprzez drogę elektroniczną, lub dane kontaktowe dostępne w zakładce ‚KONTAKT

Układając dietę NIE OLEWAM Klienta!
Jeśli masz jakieś pytania / problemy pisz śmiało.
Od tego jestem, by pomóc modyfikować jadłospis, oraz kontrolować efekty.
Zadowolenie, oraz satysfakcja Klienta jest dla mnie sprawą nadrzędną!

Ostatnie wpisy na blogu