Kwasy tłuszczowe to dość obszerna grupa związków z tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Jednak tymi, które mają szczególne znaczenie dla Twojego zdrowia, są te z grupy Omega 3. Czy wiesz czemu i jak prawidłowo suplementować Omega 3? Jakie są jego źródła w diecie i jakie jest dzienne zalecane zapotrzebowanie u ludzi?
Rodzaje kwasów Omega 3
Pod ogólną nazwą kwasów Omega 3 skrywają się aż trzy podgrupy. Każda z nich jest bardzo ważna dla Twojego zdrowia i samopoczucia. Co więcej, każdy z nich możesz pozycjach z innego źródła:
- EPA, czyli kwas eikozapentaenowy – występuje głównie w tłustych rybach morskich, algach i owocach morza
- DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy – występuje głównie w tłustych rybach morskich, algach i owocach morza
- ALA, czyli kwas alfa-linolenowy – jego źródłem są orzechy i dobre oleje roślinne — lniany, konopny itp.
Czy warto po nie sięgać? Jak najbardziej! Każda dobrze zbilansowana dieta powinna obfitować w Omega 3. Mają one bowiem działanie neuroprotekcyjne, dostarczają energii, wspomagają odporność, chronią wzrok itp. Co więcej, produkty spożywcze bogate w Omega 3 mają również pod dostatkiem innych wartościowych witamin — A, D i E. Wchłanialność wymienionych potęguje fakt, że witaminy rozpuszczają się w tłuszczach, przez co kwasy tłuszczowe Omega 3 i witaminy w nich zawarte wyróżniają się lepszą biodostepnością. Niestety w naszym polskim klimacie i tradycyjnych produktach, które spożywamy najczęściej — kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3 jest zbyt mało. To właśnie dlatego warto, poza prowadzeniem zbilansowanego jadłospisu, sięgać po dodatkowe suplementy diety.
Przeczytaj też – Jak pozbyć się nadmiaru wody w organizmie?
Kwasy tłuszczowe z grupy Omega 3 – podaż i suplementacja
W przypadku kwasów ALA, których dobrymi źródłami są np. olej lniany, orzechy włoskie, nasiona chia, soja, czy też nasiona konopi zalecana dzienna dawka dla dorosłej, zdrowej osoby wynosi 0,5% wartości energetycznej diety (przy spożyciu 2000 kcal będzie to 1g/dzień).
Z kolei w przypadku kwasów EPA i DHA, dziennie rekomendowane spożycie wynosi 250 mg/dzień. Źródłem kwasów EPA i DHA są, jak już wspomniałem — ryby, owoce morza, algi i dodatkowa suplementacja.
Kiedy warto sięgnąć po dodatkowe suplementy? W zasadzie w większości przypadków wspomaganie się Omega 3 z dodatkowych źródeł w postaci suplementy diety jest wskazane. Suplementacja Omega 3 jest jednak szczególnie ważna wtedy, gdy Twoja dieta jest uboga w kwasy tłuszczowe. W takiej sytuacji rozpisując dla moich podopiecznych plany suplementacyjne, zawsze uwzględniam w nich dobre kwasy tłuszczowe w kapsułkach lub w płynnej formie.
Pamiętaj, że równie ważna jak ilość kwasów Omega 3 jest też ich proporcja w stosunku do kwasów Omega 6. Dietetycy i lekarze zalecają by stosunek Omega 6 do Omega 3 wynosił idealnie 1:1, a jeśli nie jest to możliwe to przynajmniej 4-5 :1.
Zobacz również — Makroskładniki w diecie — białko, węglowodany, tłuszcze
Jak działają kwasy Omega 3? Zalety
Kwasy tłuszczowe z grupy Omega 3 to prawdziwa pożywka dla mózgu i ciała. Są również bardzo istotnym składnikiem błon komórkowych w Twoim ciele. Ogrywają również bardzo ważną funkcję w procesie syntezy hormonów. Działają również przeciwzapalnie, neuroprotekcyjnie, regulują poziom cholesterolu, działają pozytywnie na serce, poprawiają stan naczyń krwionośnych, tym samym redukując ryzyko zachorowania na choroby kardiologiczne i krążeniowe. Kwasy Omega 3 działają również pozytywnie na stan skóry, paznokci i włosów. Chronią oczy, poprawiają wrażliwość na insulinę i ogólnie — pomagają Ci się “zdrowo” starzeć.
Jeśli interesuje Cię dieta online idealnie dopasowana do twoich indywidualnych potrzeb — zapoznajj się z moją ofertą. Proponuję połączenie treningu personalnego z dietą online i planem suplementacji. Tak holistyczne podejście do dbania o siebie z pewnością odbije się nie tylko na Twoim wyglądzie, ale również na świetnym zdrowiu! Jeśli zatem chcesz zwiększyć podaż kwasów Omega 3, ale nie wiesz jak to zrobić — zachęcam do kontaktu!
Źródła: