Chcesz schudnąć? Nie jedz po 18:00. To mit!

Przyjęło się mówić, że chcąc utrzymać szczupłą sylwetkę, ostatni posiłek należy jeść nie później niż o 18:00. Jak się jednak okazuje, to przekonanie z rzeczywistością ma niewiele wspólnego.

Dieta a nie jedzenie po 18:00

Dieta a nie jedzenie po 18:00

Dlaczego jedzenie po 18:00 miałoby być niezdrowe? Zgodnie z popularną teorią, powoduje to odkładanie się tkanki tłuszczowej, przyczyniając się do wzrostu wagi. Jak wygląda to w rzeczywistości? W celu poprawy samopoczucia oraz poprawy jakości snu, ostatni posiłek powinno się spożywać około 1,5-2 godziny przed położeniem się do łóżka. Wspomniana powyżej teoria znajduje zatem zastosowanie wyłącznie u osób, które chodzą spać około 20:00 — 21:00, a takich jest raczej niewiele. Spora część z nas pracuje w niestandardowych godzinach, wykonuje trening wieczorem lub kładzie się około 23:00 — 24:00. Co za tym idzie — rozkład posiłków należy dostosować do swoich indywidualnych potrzeb. Nie jedzenie po 18:00 przez osoby, które chodzą późno spać może przynieść bowiem efekt odwrotny do zamierzonego.

Sprawdzone sposoby na wieczorne napady głodu

Sprawdzone sposoby na wieczorne napady głodu

Jak poradzić sobie z wieczornymi napadami głodu, z którymi to boryka się spora część osób? Jest na to kilka sprawdzonych sposobów. Aby zwalczyć chęć wieczornego ucztowania, zadbać należy o regularność posiłków. Spożywać powinno się je w około 3 — godzinnych odstępach, nie pomijając żadnego z nich.

Najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia jest śniadanie. Dostarczając organizmowi odpowiednią dawkę składników odżywczych, zyskujemy energię na cały dzień. Idealne śniadanie to takie, które jest pełnowartościowe zawierające odpowiednie proporcje makroskładników: białka, tłuszczy i węglowodanów. Białko to bowiem makroskładnik dający największe uczucie sytości. Białko znajdować powinno się także w pozostałych posiłkach jedzonych w ciągu dnia.

Aby zagwarantować sobie uczucie sytości na długi czas, poszczególne posiłki zawierać powinny również warzywa. Są one duże objętościowo i bogate w błonnik, co w pozytywny sposób wpływa na uczucie sytości. Chcąc uniknąć wieczornego podjadania, warto do codziennej diety włączyć ogórka, pomidory, rzodkiewki czy cukinię.

Zdrowa kolacja — czyli jaka?

Zdrowa kolacja — czyli jaka?

Idealna kolacja to taka, która jest jednocześnie dietetyczna i sycąca. Skutecznie zapobiega ona wieczornemu podjadaniu i problemom ze snem. Kolacja stanowić powinna 20% wartości energetycznej jadłospisu. Jako że wieczorem nie potrzebujemy tak dużo energii jak w godzinach porannych, powinna być ona z reguły lekkostrawna. Co najlepiej jeść na kolację? Może być to między innymi chudy nabiał, drób, ryby morskie, takie jak łosoś czy tuńczyk, niewielka ilość pieczywa pełnoziarnistego, niektóre gotowane warzywa czy cytrusy. W roli zdrowej kolacji doskonale sprawdzać będą się między innymi różnego rodzaju sałatki.

Zrezygnować powinno się tutaj natomiast z tłustych, w szczególności smażonych posiłków, dań typu fast food czy słodyczy. Niewskazane są także warzywa o wysokiej zawartości błonnika, jak kapusta biała i czerwona czy smażone lub duszne warzywa cebulowe typu cebula oraz por.