Kup kartę podarunkową i spraw bliskim radość 😀

Zamów teraz

Kiszonki na poprawę odporności

Kiszonki na poprawę odporności

Jesz kiszonki? To bardzo dobrze! Ich regularne spożywanie jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, ale polecam Ci jeść je przez cały rok! Znajdziesz w nich masę prozdrowotnych bakterii probiotycznych, które zasiedlając florę jelitową, mają realny wpływ na poprawę Twojej odporności.

Przeczytaj mój tekst! Dowiesz się, dlaczego odporność kształtuje się w jelitach i jakie kiszonki są szczególnie ważne dla Twojego zdrowia.

Kiszonki – co to jest?

Prawidłowo zbilansowana, zdrowa dieta online powinna obfitować w kiszonki. Pod tą nazwą kryją się warzywa  lub owoce, które zostały wcześniej poddane procesowi kiszenia – fermentacji mlekowej. Kiszenie np. ogórków, czy kapusty jest jednym ze skutecznych  i tradycyjnych sposobów konserwacji żywności.

Spersonalizowana współpraca online! Kliknij i wybierz swój plan w promocji!

Proces kiszenia nie jest skomplikowany – polega na rozłożeniu cukrów prostych zawartych w warzywach i owocach na kwas mlekowy. Co można kisić? Wiele produktów!

  • kapustę,
  • ogórki,
  • cukinię,
  • rzodkiewki,
  • kalafiora,
  • czosnek,
  • buraki.
Kiszonki a odporność - jak to działa?

Kiszonki a odporność – jak to działa?

Kiszonki zawierają dobroczynne i pożądane bakterie probiotyczne. To naturalne probiotyki, które są pyszne, niedrogie i mają udowodnione naukowo działanie.

Probiotyki zawarte w kiszonkach  wspomagają odbudowę naturalnej mikroflory jelitowej. To właśnie w jelitach “dobre bakterie” niszczą “złe bakterie”. Jeśli są w przewadze – przyczynią się do zmniejszenia ryzyka złapania infekcji i innych chorób.

Co najważniejsze – niewiele osób wie, że zdecydowana większość procesów odpornościowych ma miejsce właśnie w jelitach. Alergie pokarmowe, wchłanianie się witamin i minerałów, ale też funkcje obronne przed patogenami chorobotwórczymi – to wszystko ma miejsce właśnie w jelitach. Za wszystkie wymienione procesy odpowiada właściwa mikroflora.

Co więcej, jedzenie kiszonek reguluje pracę układu trawiennego. Włączenie ich do diety może redukować ryzyko biegunek.

Przeczytaj również: Wzmocnij swoją odporność – trening i dieta online na poprawę zdrowia!

Kiszonki a cukrzyca i odchudzanie

Kiszonki regulują również stężenie glukozy we krwi – są polecane dla osób zmagających się z cukrzycą lub insulinoopornością.

Co więcej, kiszonki są jednym z doskonałych produktów spożywczych wspomagających odchudzanie! Mają one wpływ na produkcję leptyny, która jest odpowiedzialna za uczucie sytości.

Zobacz również mój: Kalkulator BMI online

Co sprzyja budowaniu mikroflory, a co działa na nią negatywnie?

Zdrowa, zbilansowana dieta, obfitująca w kiszonki zawierają bardzo wysoki poziom bakterii probiotycznych, sprzyjają zachowaniu i zbudowaniu odpowiedniej mikroflory jelitowej.

Tym, co działa na nią negatywnie, jest np.

  • spożywanie przetworzonej żywności (niezdrowe przekąski, fast food itp.),
  • leczenie farmakologiczne (a szczególnie antybiotykoterapia)
  • dieta uboga w kiszonki, jogurty naturalne itp.
Kiedy sięgać po kiszonki?
(kliknij w obrazek)

Kiedy sięgać po kiszonki?

Kiszonki są smaczne i zdrowe. Warto jeść je przez cały rok. Niemniej jeśli nie jesteś smakoszem np. ogórków kiszonych lub kiszonej kapusty, a na widok kiszonego kalafiora dostajesz mdłości, warto przemóc się i sięgać po nie jedynie w okresie wzmożonego ryzyka zachorować, czyli na przestrzeni jesieni i zimy.  Polecam Ci również probiotyk w postaci suplementu np. Aliness ProbioBALANCE.

Pamiętaj, że budowanie odporności jest procesem, który nie trwa kilka dni. Daj sobie przynajmniej kilka tygodni na zauważalną poprawę zdrowia i samopoczucia.

Co zawierają kiszonki?

Poza bakteriami probiotycznymi warzywa i owoce poddane procesowi kiszenia mają również wiele innych składników odżywczych – witamin i minerałów.

W kiszonkach znajdziesz również:

  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę E i witaminę A,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • magnez,
  • potas,
  • wapń.

Kiszonki możesz zrobić dosłownie z każdego warzywa i owocu. To doskonały i prosty sposób na naturalną poprawę odporności. Zbliżamy się wielkimi krokami do jesieni – sięgnij po kiszonki już teraz by cieszyć się nie tylko świetną odpornością, ale również – smukłą sylwetką. Kiszonki, dieta online i trening personalny – to gwarancja Twojego sukcesu!

Jako doświadczony trener personalny online zachęcam Cię do skorzystania z mojej oferty. Znajdziesz w niej atrakcyjne plany dla Ciebie, dla par, a nawet pakiety dla służb mundurowych – sprawdź!

Źródła:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35347213/