Okres jesienno-zimowy jest związany z większym ryzykiem zachorowań. Z pomocą Twojemu zdrowiu, poza odpowiednio zbilansowaną i dopasowaną do Twoich potrzeb dietą online, przychodzą antyoksydanty! To substancje, które regulują poziom wolnych rodników w organizmie. Zapobiegają występowaniu stresu oksydacyjnego – stanu, w którym nadmiar wolnych rodników stopniowo niszczy zdrowe komórki ciała. Efektem są stany zapalne, złe samopoczucie, podatność na choroby, a także przedwczesne starzenie organizmu. Jak temu zaradzić? Zaproś do swojej diety naturalne źródła antyoksydantów! Zobacz, co warto jeść jesienią i zimą, by zadbać o swoje zdrowie!
Co to są antyoksydanty?
Antyoksydanty to tak zwane przeciwutleniacze, które wykazują holistyczne działanie na niemal cały organizm. Do ich najważniejszych właściwości zalicza się:
- neutralizowanie wolnych rodników,
- poprawę jakości snu,
- utrzymanie narządu wzroku w dobrej formie przez długi czas,
- solidne wsparcie w odchudzaniu i potem – utrzymaniu wagi,
- ochronę wątroby i trzustki,
- utrzymanie kondycji skóry w dobrym stanie na długi czas,
- ochrona nerek i układu nerwowego (tzw. działanie neuroprotekcyjne),
- zmniejszenie ryzyka rozwoju próchnicy,
- i wiele innych prozdrowotnych działań.
Jak widzisz, przeciwutleniacze są jednym z ważniejszych elementów, które mogą przynieść Twojemu zdrowiu wymierne korzyści. Jednym z najlepszych sposobów na wprowadzenie ich do organizmu jest przyjmowanie określonych składników spożywczych, które są uważane za naturalne źródło antyoksydantów. Do najpopularniejszych przeciwutleniaczy zalicza się:
- karotenoidy,
- witaminę C, E i A,
- koenzym Q10,
- bioflawonoidy.
Jesienią i zimą wcale nie jest trudno o znalezienie sezonowych owoców, warzyw i orzechów, które dostarczają przeciwutleniaczy. Niżej znajdziesz kilka propozycji, które warto włączyć do swojej diety online. wymienię również kilka suplementów bogatych w przeciwutleniacze, które możesz wprowadzić z powodzeniem do swojego planu suplementacyjnego.
Jesiennie warzywa, orzechy i owoce – najlepsze źródło antyoksydantów
Najwięcej antyoksydantów znajdziesz w tzw. owocach jesieni. Z poniższej listy z łatwością wybierzesz kilka łatwo dostępnych i przystępnych cenowo pozycji. Najwięcej antyoksydantów znajdziesz w:
- orzechach włoskich,
- jeżynach,
- jagodach,
- karczochu,
- truskawkach,
- żurawinie,
- malinach,
- orzechach Pekan,
- ale również w popularnych goździkach!
Przeczytaj również – Superfood – co to jest i czy warto je stosować?
Jeżeli chcesz, żeby Twoja dieta online obfitowała w źródła antyoksydantów – zachęcam do kontaktu! Przygotuję dla Ciebie indywidualny plan dietetyczny i plan treningowy dopasowane do twoich indywidualnych oczekiwań, stanu zdrowia i aktualnych potrzeb.
Antyoksydanty na jesień – zdrowa suplementacja
Do jednych z silniejszych przeciwutleniaczy zawartych w suplementach diety można zaliczyć na przykład naturalną Astaksantynę (jak np. w preparacie Nat Axtin od Aliness). godny uwagi jest również suplement łączący siłę kurkuminy i piperyny: Curcumin 3 PLUS Aliness.
Przy okazji zobacz również: Kurkuma – właściwości prozdrowotne i działanie kurkuminy
Silne antyoksydanty pomogą Ci mniej chorować i sprawią, że nie tylko poczujesz się lepiej, ale też będziesz wyglądać lepiej! Zadbaj o swój organizm od środka i przyjmuj je regularnie wraz z dietą. Sprawdź też moją ofertę. Jako doświadczony trener personalny online pomogę Ci w osiągnięciu celów treningowych i to niezależnie od tego, czy planujesz schudnąć, czy budować masę mięśniową.
Źródła: