Kup kartę podarunkową i spraw bliskim radość 😀

Zamów teraz

Odchudzanie — dieta pudełkowa, czy samodzielne gotowanie?

Zrzucenie kilku zbędnych kilogramów to cel, do którego osiągnięcia kluczem jest odpowiednia dawka codziennej aktywności fizycznej oraz dobrze dobrana dieta. Okazuje się jednak, że ruch podczas codziennych czynności oraz ćwiczenia odpowiadają za zaledwie 30% sukcesu podczas odchudzania, dlatego priorytetem podczas redukcji powinien stać się przemyślany plan żywieniowy, to on odpowie w zdecydowanej większości za efekt Twoich zmagań z wagą.

Czy najlepszą opcją na rozpoczęcie przygody z odchudzaniem jest dieta pudełkowa, czy może jednak warto zagłębić się w temat odżywiania i samodzielnie obliczać kalorie i makroskładniki, a następnie przygotowywać posiłki? Jest to kwestia indywidualna, obie opcje mają wady i zalety, taka decyzja będzie zależna od Twojego trybu życia, chęci nauki, systematyczności oraz oczywiście Twoich kubków smakowych i nawyków żywieniowych.

Dieta pudełkowa na redukcji

Dieta pudełkowa na redukcji — deficyt kaloryczny to nie wszystko!

Decydując się na dietę pudełkową, musisz liczyć się z tym, że obliczenie dziennego zapotrzebowania kalorycznego i wybrania opcji dla siebie tylko na takiej podstawie, nie będzie odpowiedzialne i może skutkować wieloma nieprzyjemnymi sytuacjami. Wybór rodzaju cateringu oparty tylko na wartości energetycznej dań ma szansę na zredukowanie masy ciała, ale jest jednocześnie prostą drogą prowadzącą do wielu dysfunkcji organizmu. Co jest istotne przy wyborze diety pudełkowej oprócz kaloryczności posiłków?

Makroskładniki

Makroskładniki — czyli białka, tłuszcze oraz węglowodany – obliczenie zapotrzebowania każdego z nich na podstawie trybu życia i parametrów Twojego ciała, oraz odwzorowanie ich prawidłowego bilansu w diecie pozwoli na utrzymanie dobrych wyników zdrowotnych oraz na świetne samopoczucie. Jeśli interesują Cię wartościowe źródła białka w diecie – odsyłam Cię do mojego artykułu – Najlepsze źródła białka w diecie.

Węglowodany i tłuszcze

Węglowodany odpowiadają za dostarczanie energii do organizmu, białka mają za zadanie odbudowywanie i naprawę tkanek mięśniowych, z kolei tłuszcze, mimo że kojarzą się większości społeczeństwa bezpośrednio z tyciem, są po prostu kolejnym niezbędnym źródłem energii oraz odpowiadają za równowagę hormonalną, prawidłowe wchłanianie niektórych witamin oraz termoregulację ciała.

Niedobory któregokolwiek z tych makroskładników mogą prowadzić do poważnych schorzeń, osłabienia organizmu i złego samopoczucia. To właśnie odpowiednie rozłożenie makroskładników w diecie pozwala na uczucie sytości i poprawne odżywianie Twojego ciała, nawet przy posiłkach niskokalorycznych i lekkich, innymi słowy jest to kluczem do efektywnej utraty wagi bez wyniszczenia organizmu.

Preferencje smakowe

Oprócz kwestii zdrowotnych, przy wyborze diety pudełkowej uwzględnij swoje kubki smakowe. Wyjątkowo ważne jest to, by posiłki na redukcji nie kojarzyły Ci się z męczarnią i koniecznością jedzenia rzeczy, których nie lubisz. Po rzetelnym, dokładnym przeglądzie ofert gotowych diet na pewno znajdziesz taką, której spożywanie będzie sprawiać Ci przyjemność — i o to właśnie chodzi, dzięki pozytywnemu podejściu nie zniechęcisz się i nie zrezygnujesz z dalszego dążenia do wymarzonej sylwetki.

Zalety i wady cateringu

Zalety i wady cateringu

Bezapelacyjnie największą zaletą diety pudełkowej jest oszczędność czasu. Jeśli gotowanie jest Twoją zmorą, codziennie dostarczane pod drzwi pakiety posiłków z pewnością się u Ciebie sprawdzą. Jest to dobre rozwiązanie dla osób spędzających całe dnie poza domem. Jeśli nie masz czasu i ochoty podczas przerwy w pracy wychodzić do restauracji lub jeść kolejny dzień z rzędu fast fooda, dieta pudełkowa rozwiąże ten problem — posiłki są zazwyczaj pakowane hermetycznie, dzięki czemu łatwo zabrać je ze sobą dosłownie wszędzie.  Oprócz wygody, dzięki cateringowi nie musisz martwić się o przekroczenie dziennego limitu kalorii oraz o to, czy posiłek, który zaraz zjesz, jest odpowiednio zbilansowany. Dieta pudełkowa może jednak nie sprawdzić się u osób, które mają ograniczone preferencje smakowe i określone plany treningowe.

Samodzielne przygotowywanie posiłków

Samodzielne przygotowywanie posiłków

Przyrządzanie własnoręcznie posiłków wcale nie musi być czasochłonne. Jeśli odpowiednio zaplanujesz swój tydzień, korzystając z gotowej rozpiski diety online, możesz zaoszczędzić kilka dobrych godzin, przygotowując dania wcześniej, które możesz jeść nawet przez kilka dni. Wymaga to jednak odpowiedniej wiedzy i umiejętności przechowywania posiłków. Jednak jeśli się zmobilizujesz, szybko dojdziesz do wprawy i nie będzie sprawiać Ci to żadnych problemów.

Przyrządzanie posiłków na kilka dni do przodu, porcjowanie ich i dokładne pakowanie pozwoli Ci na zabieranie ich ze sobą do szkoły, pracy i zapobiegnie konieczności szukania restauracji, gdy dopadnie Cię głód. To dodatkowa oszczędność czasu kosztem kilku dodatkowych minut w kuchni. Pamiętaj, że zawsze możesz skorzystać z gotowych przepisów z diety online, co zdejmuje z Twoich barków ciężar samodzielnego wymyślania wartościowych dań.

Plusy i minusy samodzielnego gotowania

Plusy i minusy samodzielnego gotowania

Najistotniejszą zaletą samodzielnego przygotowywania posiłków jest kontrola nad tym, co dokładnie jesz. Obliczenie zapotrzebowania kalorycznego oraz na makroskładniki na redukcji i na tzw. masie tylko wydaje się trudne, warto w tym miejscu szczególną uwagę zwrócić na gotową dietę online. Jeśli jesteś na początku przygody ze świadomym odżywianiem, najlepiej zasięgnij rady u profesjonalisty, dietetyka, lub trenera personalnego,  który nie tylko poda Ci gotowe wartości, ale również wytłumaczy dokładnie, jak powinno przebiegać Twoje odchudzanie, bez poniesienia szkód przez organizm. Samodzielne gotowanie jest również dużą oszczędnością w porównaniu do diety pudełkowej oraz gwarancją tego, że składniki, które wybierzesz, będą Ci po prostu smakować.

Minusem samodzielnego przygotowywania posiłków jest czas, jeśli nieustannie zmagasz się z jego brakiem i raczej stołujesz się poza domem, na redukcji również może okazać się, że nie będzie to opcja dla Ciebie.

Dieta pudełkowa, czy samodzielnie przygotowane posiłki

Dieta pudełkowa, czy samodzielnie przygotowane posiłki

Jeśli jesteś w stanie wygospodarować trochę czasu, umiesz lub chcesz nauczyć się gotować oraz masz ograniczony budżet — podczas deficytu kalorycznego i przy planowanej i kontrolowanej jego nadwyżce przyrządzaj swoje posiłki samodzielnie, jednak pamiętaj o dobrym wyliczeniu zapotrzebowania Twojego organizmu na energię i makroskładniki. Pomoże Ci w tym gotowa dieta online. Z kolei dietę pudełkową warto rozważyć, jeśli Twoje dni są wypełnione obowiązkami od rana do wieczora i nieustannie jesteś w biegu, będzie ona również świetnym rozwiązaniem dla osób otwartych na różne nowe smaki.

Jak widzisz, catering jest świetną opcją dla osób, które  nie mają czasu na gotowanie. Z kolei dla tych, którzy rozpoczynają swoją przygodę z redukcją masy ciała, lub mających inne plany treningowe – polecam konsultację u trenera personalnego i skorzystanie z indywidualnie dopasowanej diety online. Sposób odżywiania podczas odchudzania i na masie dopasowany wówczas będzie do Twojego trybu życia, stanu zdrowia, a nawet funduszy!