Kup kartę podarunkową i spraw bliskim radość 😀

Zamów teraz

Sól w diecie – TAK, czy NIE? Wyjaśniam!

Sól w diecie - TAK, czy NIE? Wyjaśniam!

Ile razy obiło Ci się o uszy, że sól jest niezdrowa? Albo, że jej dodatek do dań powoduje zatrzymanie wody w organizmie? Tymczasem sól spożywana w umiarze nie tylko nie szkodzi, ale jest niezwykle cennym minerałem, którego nie może zabraknąć w Twoim jadłospisie. Przeczytaj artykuł i dowiedz się ile wynosi zalecane, dzienne spożycie soli.

Czy sól w ogóle jest nam potrzebna?

Sól to niezbędny minerał, który pomaga utrzymać równowagę elektrolitową w organizmie. Jednak nadmierne spożycie soli może prowadzić do zwiększenia ciśnienia krwi i spowodować ryzyko wystąpienia chorób serca i naczyń krwionośnych.

Pakiety w promocyjnych cenach - kliknij wybrany plan

Każda odpowiednio zbilansowana dieta online zakłada określone spożycie składników mineralnych, witamin, białek, tłuszczy i węglowodanów. Jednym niezbędnych składników, które warto uwzględnić w codziennym jadłospisie jest sól. Jednak tak jak wszystko inne – w nadmiarze szkodzi!

Sól a równowaga elektrolitowa

Równowaga elektrolitowa jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Elektrolity pełnią ważną rolę w przewodnictwie impulsów nerwowych, pracy mięśni oraz regulacji ciśnienia krwi i utrzymywaniu odpowiedniego pH krwi. Zaburzona gospodarka elektrolitowa może prowadzić do poważnych objawów, takich jak odwodnienie, zaburzenia rytmu serca, osłabienie mięśni, bóle głowy i inne problemy zdrowotne.

Ile wynosi zalecane dzienne spożycie soli?

Każda dobrze zbilansowana dieta online zakłada, że dorosły, zdrowy człowiek powinien przyjąć około 5 gramów soli dziennie, co objętościowo odpowiada około 1 łyżeczki kuchennej.  Zbyt dużo soli szkodzi! Jeżeli wiesz, że sugerowana dawka dzienna została przekroczona, możesz zastąpić sól ziołami i mieszanki przypraw bez sodu. Dzięki nim podkręcisz smak dań, ale bez ryzyka nadmiernego spożycia soli.

Przeczytaj również: Czy sól morska jest lepsza niż sól kuchenna?

Jaką sól wybrać?

Jaką sól wybrać?

W kontekście diety online najlepszą solą do spożywania jest ta, która zawiera mniejszą ilość sodu. Sól morska, czy różowa himalajska są często reklamowane jako zdrowsze alternatywy dla soli kuchennej, ale w rzeczywistości nie zawierają one znacząco mniejszej ilości sodu niż zwykła sól kuchenna. Dlatego w zasadzie nie ma dużej różnicy w wartości odżywczej między różnymi rodzajami soli.

Nadmiar soli szkodzi!

Sól, czyli chlorek sodu, jest niezbędnym minerałem, który pomaga utrzymać równowagę elektrolitową w organizmie. Jednak nadmierne spożycie soli może prowadzić do zwiększenia ciśnienia krwi i jednocześnie zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób serca i naczyń krwionośnych. Spożywanie zbyt dużej ilości soli może prowadzić również do zwiększenia stężenia sodu we krwi, co z kolei powoduje zatrzymywanie wody w organizmie. W takiej sytuacji, aby tylko wydalić nadmiar sodu, Twoje nerki będą pracować ciężej. Jeśli nie uda im się go pozbyć, sód zacznie gromadzić się w tkankach, co może prowadzić do obrzęków i zatrzymania wody w organizmie.

Dowiedz się również: Jak pozbyć się nadmiaru wody w organizmie?

Jak widzisz, sól jest bardzo ważna dla organizmu, ale zbyt duża jej ilość może prowadzić do niekorzystnych skutków zdrowotnych. Dlatego kontroluj ilość spożywanej soli i prowadź odpowiednio zbilansowaną dietę online! Właśnie taką znajdziesz w mojej ofercie.