Czy sól morska jest lepsza niż sól kuchenna?

Czy sól morska jest lepsza niż sól kuchenna?

Używasz soli? Słyszałeś kiedyś o różnicach pomiędzy solą kuchenną a solą morską? W moim artykule bliżej przedstawię Ci temat obu typów soli. Dowiesz się więcej na temat ich walorów smakowych, a także poznasz odpowiedź na tytułowe pytanie. Zobacz zatem, czy sól morska jest lepsza niż sól kuchenna?

Solenie – czy warto zrezygnować soli?

Solenie – czy warto zrezygnować soli?

Sól w diecie człowieka jest bardzo ważna, ale solenie dań – ziemniaków, zup, sosów, mięs i wielu innych potraw zazwyczaj powoduje przekroczenie zalecanego poziomu spożycia soli, który u dorosłego, zdrowego człowieka wynosi jedynie 5 gramów, czyli około jednej płaskiej łyżeczki od herbaty. Polacy solą zwykle wiele, wiele więcej.


Nadmiar soli w organizmie prowadzi między innymi do retencji, czyli zatrzymania wody w organizmie. Możesz wtedy czuć się ciężej, ciało będzie opuchnięte, przez co może wydawać się, że ważysz więcej. Zmiana diety na lżejszą, mniej słoną może wpłynąć nie tylko na proces odchudzania, ale też na usunięcie nagromadzonej wody w Twoim ciele. Do tego potrzebny jest również ruch – w takim wypadku, najlepszym połączeniem będzie indywidualnie dopasowana do Twoich potrzeb dieta online i plan treningowy.

Przeczytaj też : Jak przestać jeść słodycze?

Sól kuchenna czy sól morska – która jest zdrowsza?

Sól kuchenna czy sól morska – która jest zdrowsza?

Jeśli stoisz właśnie przed sklepową półką i zastanawiasz się, która sól jest lepsza – sól kuchenna czy sól morska musisz zrozumieć, że tak w zasadzie nie ma prawidłowej odpowiedzi na to pytanie. Żadna z nich nie jest lepsza! Oba rodzaje soli różnią się jednak sposobami jej pozyskiwania, zawartością mikroskładników i zawartością sodu.

Szacuje się, że łyżeczka soli kuchennej zawiera około 2300 mg sodu, podczas gdy łyżeczka soli morskiej będzie miała już 2000 mg sodu. Co ważne – uznaje się, że nadmiar sodu w diecie człowieka prowadzi do szeregu problemów zdrowotnych – nadciśnienia i przewlekłych chorób serca. Jednak jak widać, różnica w zawartości sodu w obu rodzajach soli jest nieznaczna.

Zobacz – Jak skutecznie zrzucić tłuszcz z brzucha?

Sól morska

Sól morska powstaje w trakcie naturalnego procesu nazywanego krystalizacją wód morskich, ale mimo jej nazwy, możliwe jest również jej pozyskiwanie z mocno zasolonych jezior. Jeśli wziąć pod lupę sól morską i przyjrzeć się jej składowi chemicznemu, można zauważyć, że jest ona złożona z chlorku sodu. Sól morska jest mniej przetworzona od soli kuchennej, zwanej również stołową. Ma zatem nieznacznie więcej składników mineralnych, takich jak np. wapń, żelazo i potas. Pamiętaj tylko, że zarówno w soli kuchennej, jak i w soli morskiej, wyżej wymienione występują naprawdę w śladowych ilościach. Żadna sól – ani morska, ani kuchenna nie mogą zatem stanowić źródła składników mineralnych w Twojej diecie. Traktuj zatem sól jako dodatek smakowy.

Sól kuchenna

Sól kuchenna, zwana również spożywczą to chlorek sodu połączony z chlorkiem wapnia i magnezem. Jest pozyskiwana z brył kamiennych, wydobywa się ją w kopalniach (tzw. metoda górnicza). Bryły soli są czyszczone, mielone i dodatkowo jodowane. Podobnie jak w przypadku soli morskiej ma ona śladową ilość potasu, magnezu i żelaza.

Która sól jest lepsza kuchenna czy morska? Według dostępnych badań żadna z nich nie jest lepsza, czy zdrowsza – są sobie równe. Jednak jeśli masz problemy z cukrzycą, czy insulinoopornością, możesz zwrócić uwagę na walory soli himalajskiej, która ma zdecydowanie więcej zalet od dwóch wyżej przedstawionych. Pamiętaj, że dobrze dopasowana dieta online i trening personalny mogą pomóc Ci wdrożyć zdrowe nawyki żywieniowe do codziennej rutyny i osiągnąć zaplanowane cele!

Źródła:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2491403/