Kup kartę podarunkową i spraw bliskim radość 😀

Zamów teraz

Dieta przy Hashimoto – co warto jeść, czego unikać

Dieta przy Hashimoto

Hashimoto to jedna z częściej diagnozowanych chorób tarczycy. Jest to schorzenie związane z szeregiem negatywnych objawów — od braku energii i złego samopoczucia po problemy z utrzymaniem wagi i tyciem mimo stosowania diety. Jednak, czy wiesz, że dieta przy Hashimoto jest jednym z ważniejszych (poza farmakoterapią) czynników, które pozwolą Ci czuć się lepiej i wyglądać lepiej? Zobacz, co jeść, a czego unikać. Jeśli nie chcesz samodzielnie przygotowywać swojego jadłospisu z obawy o pomyłkę w liczeniu kalorii i zestawieniu dań – skorzystaj z oferowanej przeze mnie diety online!

Hashimoto – co to jest?

Hashimoto to autoimmunologiczna choroba tarczycy, na którą zapadają kobiety i mężczyźni, Jednak to właśnie pierwsza grupa jest wielokrotnie częściej na nią diagnozowana. Mężczyźni chorują na Hashimoto rzadziej.

Pakiety w promocyjnych cenach - kliknij wybrany plan

W przebiegu choroby najważniejsza jest terapia. Bez leczenia farmakologicznego i podejmowania radykalnych działań (zmiany trybu życia, diety itp) może dojść do fatalnego w skutkach zaniku tarczycy – organu, który jest odpowiedzialny za produkcję hormonów. Na stan zdrowia chorych nie bez znaczenia pozostaje również jadłospis. Dieta przy Hashimoto musi być bogata w składniki takie jak:

  • jod,
  • witaminę D3,
  • cynk,
  • selen.

Jeśli czujesz przewlekłe zmęczenie, senność, obserwujesz obrzęki ciała (szczególnie na twarzy), masz kłopot z utratą wagi, mimo aktywności fizycznej. Twoja skóra swędzi i jest przesuszona – to mogą być objawy Hashimoto. Do pełnej diagnozy potrzebne jest wykonanie szeregu badań. Najczęściej to już pierwsze badania krwi mogą sugerować problemy z tarczycą.

Dieta przy Hashimoto – jaki ma wpływ na przebieg choroby?

Dieta przy Hashimoto – jaki ma wpływ na przebieg choroby?

Bardzo często się zdarza, że osoby chore na Hashimoto mogą dzięki odpowiedniej diecie doprowadzić do remisji choroby. Wielu chorych na Hashimoto ma podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. To dlatego Twoim celem jest ich obniżenie.

Dieta przy Hashimoto powinna obfitować w naturalne źródła błonnika pokarmowego. Dzięki niemu możesz przyspieszyć procesy trawienne i usunąć w bezpieczny sposób złogi zanieczyszczeń. Do produktów bogatych w błonnik zalicza się wiele z ogólnodostępnych warzyw: rośliny strączkowe, banany, śliwki i inne. Poza błonnikiem roślinnym dieta musi obfitować w białko – pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego, a także żelazo.

Przeczytaj również – Najlepsze źródła białka

Dieta przy Hashimoto powinna również uwzględniać jod (tłuste, wysokiej jakości ryby) i selen – składnik, który znajdziesz w tłustych orzechach. Jeśli badania krwi wykazują poważniejsze niedobory któregoś ze składników, potrzebna może być również dodatkowa suplementacja przy hashimoto

Czego warto unikać?

Czego warto unikać?

Dieta przy Hashimoto to również określone restrykcje. Chorzy na Hashimoto powinni całkowicie wykluczyć, ale jeśli nie jest to możliwe to chociaż bardzo ograniczyć, spożywanie produktów, które sprzyjają rozwojowi stanów zapalnych:

  • soi (osoby, które mają niedobór jodu),
  • glutenu (jeśli nie ma celiakii, alergii – nadwrażliwości na gluten),
  • cukrów – syropów glukozowych i glukozowo-fruktozowych,
  • produktów spożywczych, które są mocno przetworzone.

Prawidłowo dopasowana dieta pozwoli Ci zachować dobre samopoczucie, smukłą sylwetkę, a nawet, jak to bywa w niektórych przypadkach – wprowadzić Hashimoto w stan remisji. Jeżeli chcesz utrzymać szczupłą sylwetkę, ale Hashimoto nie jest Twoim sprzymierzeńcem w drodze do utraty kilogramów – skontaktuj się ze mną. Pomogę Ci w utrzymaniu wagi, zrzuceniu nadprogramowych kilogramów i wymodelowaniu ciała.

Dobrze dopasowana dieta online, indywidualnie przygotowany plan treningowy, a także wsparcie merytoryczne na każdym z etapów zrzucenia wagi – to wszystko uzyskasz, korzystając z mojej oferty. Dieta przy Hashimoto nie musi być monotonna!

Źródła:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32588591/