Wiele osób w trakcie przeziębienia nie ma apetytu i ogranicza swoje menu do ciepłych płynów i drobnych przekąsek – nie zawsze zdrowych… Tymczasem to, co będziesz jeść w okresie przeziębienia, ma niebagatelny wpływ na Twoje samopoczucie i tempo powrotu do zdrowia. Zobacz, jak powinna wyglądać dieta w okresie przeziębienia i nie poddaje się chorobie!
Dieta w okresie przeziębienia – dlaczego jest tak ważna?
Przeziębienie jest chorobą o podłożu wirusowym. Wywołują je wirusy z grupy rinowirusów, koronawirusów, wirusów grypy, wirusów paragrypy, enterowirusy, adenowirusy i wirusy typu RSV.
Objawami przeziębienia są najczęściej infekcja górnych dróg oddechowych, gorączka, bóle kości, kaszel, brak energii, ale też problemy żołądkowe. Poza leczeniem farmakologicznym, które jest ukierunkowane na objawy choroby, niezwykle istotna jest również dieta w okresie choroby.
Istnieje kilka świetnych produktów spożywczych, które pomogą Ci wzmocnić organizm w okresie przeziębienia i pomóc Ci w szybszym powrocie do zdrowia. Co warto jeść w okresie choroby? Sprawdzamy!
Naturalne źródła witaminy C
Owoce dzikiej róży, cytrusy, żurawina, kiwi (najlepiej ze skórką), natka pietruszki, papryka, brokuły, porzeczki – to naturalne źródła wartościowej witaminy C, która może mieć wpływ na poprawę odporności, a także odczuwalne łagodzenie objawów przeziębienia. Co ciekawe – wiele badań naukowych dotyczyło wpływu witaminy C na skrócenie czasu trwania infekcji, ale ich wyniki nie są jednogłośne.
Niektóre osoby uznają, że wysoka podaż witaminy C w okresie choroby skraca czas przeziębienia, a inne badania dowodzą, że witamina C, chociaż bardzo wartościowa – nie ma wpływu na skrócenie czasu choroby, a jedynie łagodzi jej objawy. Jeżeli nie masz ochoty na jedzenie, przygotuj pożywny koktajl owocowo-warzywny uwzględniający jeden lub kilka z wymienionych produktów.
Dbaj o nawodnienie!
W okresie choroby Twój organizm zwiększa zapotrzebowanie na płyny. Zadbaj o to, aby wypić przynajmniej o połowę więcej płynów niż zwykle. Pod pojęciem płyny kryje się jednak nie tylko sama woda. Pij również herbatę, napary ziołowe (np. z kwiatów lipy, z malin) i spożywaj rozgrzewające zupy!
Poznaj też: 5 skutecznych porad, aby pić więcej wody!
Jedz więcej warzyw i owoców!
Aby dostarczyć swojemu organizmowi cennych składników odżywczych: witamin i minerałów wzbogać swoją dietę o surowe (ewentualnie gotowane) warzywa i owoce. Powinny stanowić około 40% Swojej diety w trakcie przeziębienia.
Uwzględnij w diecie naturalne antybiotyki
Czosnek to jeden z najskuteczniejszych, naturalnych antybiotyków. Czemu tak go nazywam? Ponieważ zawarta w nim anilina wykazuje bardzo silne działanie antybakteryjne i antywirusowe. NIeco podobne, ale mniej intensywne działanie wykazuje również cebula. Wykazują one również działanie grzybobójcze. Znajdziesz w nich witaminy z A, C, E, grupy, B, ale również siarkę, magnez, selen, żelazo. Działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe wykazuje również imbir. Możesz gryźć go na surowo, dodawać do koktajli lub do herbaty.
Zobacz również: Kiszonki na poprawę odporności
Potrawy rozgrzewające
Herbata z malinami i miodem będzie miała działanie napotne, podobnie jak rozgrzewający napar z imbiru. Tradycyjny rosół z kury również Cię rozgrzeje, doda energii i odżywi, a co więcej – ułatwi odkrztuszanie! To zasługa cysteiny zawartej w mięsie drobiu. To naturalny aminokwas, który rozrzedza zalegającą wydzielinę i ułatwia jej usuwanie.
W okresie przeziębienia dieta jest niezwykle ważna i ostatnim, co możesz zrobić to zrezygnować z posiłków z uwagi na brak apetytu. Pamiętaj, że odpowiedni jadłospis pomoże ci lepiej znieść symptomy choroby, a nawet skrócić czas jej trwania. Skorzystaj z mojej diety online i planów treningowych i popraw swoją odporność!