Kup kartę podarunkową i spraw bliskim radość 😀

Zamów teraz

Dieta odchudzająca z niskim indeksem glikemicznym – co jeść?

Dieta odchudzająca z niskim indeksem glikemicznym

Osoby zmagające się z cukrzycą lub insulinoopornością powinny szczególną uwagę przyłożyć do tego, co znajduje się na ich talerzu. Insulinooporność jest schorzeniem, które nie tylko wpływa na samopoczucie, ale również może skutecznie utrudniać zrzucenie zbędnych kilogramów i to nawet jeśli intensywnie ćwiczysz i starasz się jeść prawidłowo. Przeczytaj mój tekst – dowiesz się jakich produktów warto unikać przy IO (insulinooporności), a także które warto włączyć do swojego jadłospisu.

Co to jest indeks glikemiczny?

Indeksem glikemicznym nazywa się wskaźnik, który określa wpływ produktu spożywczego na poziom glukozy we krwi (po 2 godzinach od spożycia danego produktu).  Produkty spożywcze można podzielić na takie z:

  • niskim IG (od 1 do 55%) – surowe warzywa, gotowane warzywa (z wyłączeniem wszystkich gatunków ziemniaków), mleka roślinne niesłodzone (np. mleko sojowe), owoce, mleko krowie, jęczmień i inne ziarna, jogurty naturalne, chleb pełnoziarnisty i ciemny makaron pełnoziarnisty.
  • średnim IG (od 56 do 69%) – ryż brązowy, gotowania dynia, kasza jaglana, niektóre owoce (np. ananas),  słodkie ziemniaki (bataty), prażona kukurydza.
  • wysokim IG (od 70 – 100%) – mleko ryżowe, płatki owsiane i kukurydziane, biały chleb, bułki z mąki pszennej.
Pakiety w promocyjnych cenach - kliknij wybrany plan

Pamiętaj jednak, że sam wskaźnik indeksu glikemicznego nie ma jednak najważniejszego wpływu na poziom cukru we krwi po posiłku. Nie bez znaczenia jest również objętość takiego dania, a także inne składniki, które wchodzą w jego skład. Poza samym indeksem glikemicznym, przy planowaniu diety online, dietetyk lub trener personalny bierze również pod uwagę ładunek glikemiczny. Niektóre produkty mogą mieć wysoki indeks glikemiczny, ale niski ładunek glikemiczny.

Dieta z niskim indeksem glikemicznym na odchudzanie

Dieta z niskim indeksem glikemicznym na odchudzanie

Jedną z podstaw do zdrowego odżywiania u osób z insulinoopornością (i nie tylko) jest zastosowanie odpowiedniej diety. Dobrze dopasowane posiłki z niskim IG mogą wpływać na szybszą utratę kilogramów. Unikniesz bowiem gwałtownych skoków i spadków glukozy i insuliny we krwi (które mogą powodować ataki tzw. wilczego apetytu) i zapewnisz sobie długotrwałe uczucie sytości.

Nietrudno domyślić się, że to w połączeniu z treningiem personalnym będzie skutkować utratą ciężkich do zgubienia kilogramów. Ponadto jadłospis z niskim IG zapewnia większą ilość energii. Pożegnasz się z przewlekłym zmęczeniem i  złym samopoczuciem, poprawi się również jakość Twojego snu.

Zobacz również – Masz problem ze zmęczeniem? 4 możliwe powody

Czego unikać przy diecie z niskim IG?

W diecie z niskim indeksem glikemicznym nie ma miejsca dla słodkich napojów, cukru, słodyczy, modu, wysokoprzetworzonej żywności, fast foodów. Ogranicz również produkty poddawane intensywnej obróbce termicznej, i produkty obfitujące w węglowodany i cukry proste.

Dla kogo dieta z niskim IG?

Dla kogo dieta z niskim IG?

Tak naprawdę z diety o niskim indeksie glikemicznym może skorzystać każdy. To zdrowy sposób na poprawę energii, samopoczucia i zachowanie zdrowia na długi czas. Dieta z niskim indeksem glikemicznym polecana jest jednak w szczególności osobom zmagającym się ze schorzeniami takimi jak: cukrzyca, insulinooporność, PCOS, chorobami układu krążenia i serca, a także – osobom otyłym i ze znaczną nadwagą.

Przeczytaj również – Otyłość i nadwaga – kiedy się pojawiają?

Jeśli planujesz wprowadzić radykalne zmiany w swojej diecie, poprawić sylwetkę, stan zdrowia i wygląd – sprawdź moją ofertę. Znajdziesz w niej plany dietetyczne i treningowe dopasowane do Twoich indywidualnych potrzeb.