Kup kartę podarunkową i spraw bliskim radość 😀

Zamów teraz

Dieta w okresie przeziębienia / choroby

Dieta w okresie przeziębienia choroby

Przeziębienie, grypa i inne choroby wywołane przez wirusy i bakterie mogą skutecznie zniechęcić Cię do jedzenia lub sprawić, że Twoja dieta będzie bardzo wybiórcza. Tymczasem to, jak będziesz się odżywiać w trakcie choroby, może mieć realne znaczenie nie tylko dla samopoczucia, ale i samego czasu trwania infekcji. Osłabiony organizm znacznie gorzej przechodzi chorobę i potrzebuje więcej czasu, by się zregenerować. Skoro sezon chorobowy jest w rozkwicie, postanowiłem opisać, jak powinna wyglądać dieta podczas choroby. Koniecznie zobacz, co możesz zrobić, aby nabrać sił i szybciej wyzdrowieć!

Czemu dieta w trakcie choroby jest ważna?

Okres infekcji sprawia, że Twój organizm kieruje wszystkie siły na walkę z chorobą. Niezwykle ważna, zaraz po wspomaganiu się farmaceutykami, jest odpowiednia dieta. To, jak będzie wyglądał Twój jadłospis w trakcie choroby może mieć realny wpływ na przebieg infekcji.

Pakiety w promocyjnych cenach - kliknij wybrany plan

Dbając o kaloryczność i różnorodność spożywanych w jej trakcie posiłków, możesz zapewnić sobie dawkę niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych – witamin i minerałów.

Zobacz również – Trening po szczepieniu – tak, czy nie?

Nie rezygnuj z jedzenia!

Nie rezygnuj z jedzenia!

Chociaż w okresie infekcji jednym z częstych objawów jest brak apetytu – niejedzenie, lub pomijanie zaplanowanych posiłków jest jedną z najgorszych rzeczy, które możesz zrobić. W przebiegu choroby pojawia się wyższa temperatura ciała. Jest to naturalny i zdrowy objawy – oznaka tego, że Twój organizm walczy z chorobą. Wyższa temperatura oznacza nie tylko zwalczanie obcych patogenów chorobotwórczych, ale również większy wydatek energetyczny (to dlatego niektóre preparaty na odchudzanie mają za zadanie podnieść temperaturę i tym samym przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej). Aby nie stracić energii do dalszej walki, nie możesz obniżać podaży kalorii. Przygotowuj lekkie, ale kaloryczne posiłki i staraj się je zjadać – nawet gdy apetyt nie sprzyja.

Pij dużo wody!

Pij dużo wody!

Podwyższona temperatura i infekcje górnych dróg oddechowych są realnym wskazaniem do tego, aby zwiększyć podaż płynów. Po pierwsze, często zdarza się, że przy wyższej temperaturze wypacasz z ciała wodę. Z drugiej strony infekcje górnych dróg oddechowych wysuszają śluzówkę. Kaszel – jeśli występuje – dodatkowo ją podrażnia. To właśnie dlatego regularne picie wody, nawet po kilka łyków co jakiś czas, może nie tylko odpowiednio nawodnić zagrożony odwodnieniem organizm, ale też nawilżyć śluzówkę i załagodzić podrażnienia. Woda pomaga również regulować temperaturę ciała i zapobiegać ryzyku przegrzania. Do szklanki wody możesz dodać imbir lub cytrynę.

Jedz owoce / warzywa

Jedz owoce / warzywa

Owoce i warzywa to bogactwo niezbędnych do zachowania zdrowia składników odżywczych. Zwracaj szczególną uwagę, by były to produkty bogate w witaminę C. do takich zaliczyć można np.

  • natkę pietruszki
  • cytrynę
  • kiwi
  • owoce dzikiej róży
  • żurawinę
  • paprykę
  • buraki
  • czarną porzeczkę

Wymienione produkty to prawdziwa kopalnia nie tylko naturalnej, najlepiej przyswajalnej witaminy C, która jest niezbędna do budowania odporności, ale też innych składników odżywczych  błonnika, antyoksydantów itp.

Przeczytaj również – Trening w trakcie choroby – czy można ćwiczyć?

Naturalne antybiotyki

Naturalne antybiotyki

Podczas przeziębienia warto również uwzględniać w swojej diecie produkty spożywcze, które od stuleci uważane są za skuteczne, naturalne antybiotyki. Do takich o silnym działaniu przeciwwirusowym, przeciwzapalnym, antybakteryjnych i przeciwgrzybiczym zalicza się np.:

  • czosnek, a dokładnie zawartą w nim allinę o działaniu wirusobójczym i bakteriobójczym
  • imbir – działa przeciwzapalnie, szczególnie ceniony przy infekcjach gardła
  • herbatę z sokiem z malin – działa napotnie
  • cebulę – dobre źródło witaminy C, działa antybakteryjnie
  • miód – łagodzi podrażnienia gardła, wzmacnia odporność, dodaje energii

To produkty, które warto włączyć do swojej diety nie tylko w przebiegu choroby, Sprawdzą się również prewencyjnie – w okresie sezonowych przeziębień i grypy. Przyjmowane regularnie, wspomagają budowanie odporności i poprawiają samopoczucie. Jak widzisz, prawidłowa dieta podczas choroby ma znaczenie dla procesu zdrowienia i odzyskiwania sił. Jeżeli masz gorączkę i czujesz się, źle na czas rekonwalescencji zrezygnuj z treningów. Jeżeli planujesz zmianę diety na lepszą – skontaktuj się ze mną.  Przygotuję dla Ciebie indywidualny plan treningowy, a także dopasowany do Twoich potrzeb jadłospis, który pomoże Ci jeszcze szybciej osiągnąć swojej cele treningowe.