Dbasz o swoje zdrowie i robisz wszystko, by dobrze się odżywiać? To świetnie! A czy wiesz, co to jest superfood? W tym artykule przedstawię Ci garść informacji o kilku szczególnie polecanych produktach spożywczych, które mają bardzo ważne znaczenie dla Twojego zdrowia i samopoczucia, a być może znajdziesz je w swojej kuchennej szafce. Jakie superfood warto włączyć do swojej diety i czemu zasłużyły na to zaszczytne miano? Sprawdzamy!
Co to jest superfood?
Superfood to produkt spożywczy o określonym, prozdrowotnym działaniu.
Charakteryzuje się czystą, nieprzetworzona postacią, a także wyjątkowo silnym, pozytywnym działanie na Twój organizm. Produkty z tej grupy często:
- Mają działanie oczyszczające
- Wspomagają trawienie i odchudzanie
- Wyrównują niedobory składników odżywczych – witamin i minerałów w organizmie
- Zapewniają dobre samopoczucie
- Redukują stany zapalne, zwalczają wolne rodniki
Aby jednak superfood mógł być super żywnością – musisz szczególną uwagę przyłożyć do jego pochodzenia. Czytaj dokładnie etykietę i sprawdzaj skąd pochodzi dany produkt. Jeśli to możliwe, unikaj marketów i zaopatruj się u lokalnych dostawców lub w małych ekologicznych sklepach ze zdrową żywnością. Chociaż sama nazwa superfood jest anglojęzyczna i wiele z tych produktów ma zagraniczne pochodzenie, w Polsce również kupisz masę rodzimych produktów, które mają wyjątkowe znaczenie dla Twojego zdrowia i które naprawdę warto włączyć do swojego jadłospisu. Jeśli korzystasz z mojej diety online, wysoce prawdopodobne, że znajdą się one w Twoim menu.
3 polskie i tanie superfoods
Skoro już wiesz, co to jest superfood, warto również sprawdzić, jakie dokładnie produkty z tej kategorii warto włączyć do swojej diety. Dużą zaletą jest to, że nie musisz ich szukać po sklepach, ponieważ są na wyciągnięcie ręki!
Siemię lniane
Siemię lniane to jeden z popularnych polskich produktów, które można spokojnie włączyć do grupy superfood. Nasiona siemienia lnianego to prawdziwa kopalnia nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym pożądanych kwasów ALA. W siemieniu lnianym znajdziesz też dużo błonnika roślinnego, którzy pomoże Ci regulować trawienie, a także wapnia i lignanów. Badania dowodzą, że regularne spożywanie siemienia lnianego może mieć wpływ na obniżenie poziomu trójglicerydów i cholesterolu we krwi, a także oddziaływać na zredukowanie stanów zapalnych i obniżenie cukru we krwi. Wiele osób stosuje również siemię lniane na skórę i włosy, dzięki czemu mają być bardziej lśniące i mocniejsze.
Siemię lniane możesz dodawać do zup, sosów, koktajli i posypywać nim sałatki. Możesz zmielić ziarna tuż przed spożyciem lub jeść je w naturalnej formie.
Jarmuż
Jarmuż to kolejny już produkt, który można zaliczyć do wyjątkowej rodziny superfood. Jarmuż jest uprawiany w Polsce. To jadalna roślina, która pochodzi z tego samego gatunku, co kapusta – ma jednak od niej o wiele więcej cennych składników odżywczych, które mogą mieć realne przełożenie na Twoje zdrowie. Jarmuż obfituje w żelazo, fosfor, cynk, magnez, błonnik, białko i niewielkie ilości wapnia. Na największą uwagę zasługuje jednak jego silne działanie oczyszczające. Jarmuż zaliczany jest do jednego z naturalnych antyoksydantów, które mogą mieć wpływ na redukcję stanów zapalnych wywołanych przez nadmiar wolnych rodników. Jarmuż detoksykuje Twój organizm i dostarcza mu masę cennych składników mineralnych. Ponadto, w jego składzie znajdziesz również luteinę, chlorofil i sulforafan, które maksymalizują działanie detoksykujące jarmużu.
Warto również wspomnieć o tym, że jarmuż to jedno z lepszych źródeł naturalnej witaminy C, witaminy A i witaminy K. Co więcej zawiera również cenną witaminę E i witaminy z grupy B. Jarmuż możesz jeść w naturalnej, nieprzetworzonej formie. Dobrze smakuje zarówno w sałatkach, jak i w koktajlach – w zmiksowanej formie.
Przeczytaj też : Makroskładniki w diecie – białko, węglowodany, tłuszcze
Orzech włoski
Nie musisz wydawać fortuny na egzotyczne orzechy pinii, czy brazylijskie, skoro jeden z bardziej wartościowych superfood masz dosłownie na wyciągnięcie ręki! Orzech włoski obfituje w dobroczynne kwasy tłuszczowe z grupy OMEGA -3, ma w sobie sporo białka, kwasu foliowego, fosforu i magnezu. Orzech włoski swój charakterystyczny gorzkawy smak zawdzięcza argininie, jeden z niezbędnych do utrzymania zdrowia aminokwasów. W orzechu włoskim znajdziesz również witaminę E, selen, polifenole roślinne i wiele innych, cennych składników prozdrowotnych.
Podobnie, jak inne superfoods, orzech włoski działa antyoksydacyjnie. Uważa się również, że składniki zawarte w orzechach włoskich oddziałują na proces odchudzania – tłumią apetyt i przyspieszają spalanie kalorii. Nie może ich zabraknąć w Twojej diecie odchudzającej online!
Sprawdź też: Czy pełnowartościowe białko można pozyskiwać tylko z mięsa?
Mam nadzieję, że wiesz już, co to jest superfood i czemu warto włączyć tego typu produkty do swojej diety. Przygotowując plany do diety online zawsze staram się dobierać składniki, które są dostępne w każdym pobliskim sklepie, dzięki czemu nie musisz głowić się nad tym jak np. zdobyć rzadki, egzotyczny owoc. Jeśli chcesz zmienić swoja dietę na lepszą, bardziej dopasowaną do Twoich indywidualnych potrzeb – koniecznie +skorzystaj z mojej oferty!
Źródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257681/