Słodziki – czy są zdrowe i bezpieczne?

Słodziki – czy są zdrowe i bezpieczne?

Ograniczenie cukru spożywczego, nie musi wiązać się z koniecznością wyeliminowania z Twojej diety wszystkiego, co słodkie. Na rynku dostępnych jest coraz więcej substancji zamiennych dla sacharozy, odpowiadających za ten przyjemny smak. Jeśli od lat pijesz słodką kawę, herbatę, pieczesz pyszne fit-ciasta i nie chcesz z tego rezygnować, ale mimo to marzysz o zrzuceniu kilku kilogramów — słodziki mogą być dla Ciebie nieocenioną pomocą.

Przeczytaj również jak przestać jeść słodycze.

Słodziki - do czego służą

Słodziki – do czego służą. Kaloryczność

Słodziki od najpopularniejszego cukru spożywczego różnią się przede wszystkim kalorycznością. Większość dostarcza organizmowi nawet kilkakrotnie mniej energii od sacharozy. Przykładowo 100 g cukru białego  dostarczy Twojemu organizmowi około 390 kcal, a taka sama gramatura erytrytolu zaledwie 20 kcal.

Substancje zamienne dla tradycyjnej sacharozy często znacznie różnią się poziomem intensywności słodkiego smaku. 1,5 łyżeczki erytrytolu odpowiada 1 łyżeczce cukru białego, a za taki sam smak odpowiada również jedynie mała szczypta stewii. Aspartam z kolei jest aż około 180 razy bardziej słodki od cukru.

Warto pamiętać o tym, że słodziki nie różnią się od siebie w tak znacznym stopniu, ale odpowiednio użyte mogą być zbawieniem dla osób na diecie odchudzającej.  Słodziki oprócz popularności wśród osób odchudzających się, cieszą się taką również wśród diabetyków. Mają zazwyczaj niższy indeks glikemiczny od cukru, co ma ogromne znaczenie w kwestii zdrowia, szczególnie u osób mających problemy z utrzymaniem prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Indeks glikemiczny cukru białego wynosi 70.

Czy słodziki są bezpieczne?

Czy słodziki są bezpieczne?

Słodziki są badane pod względem toksyczności dla człowieka od wielu lat. Te, które obecnie są dopuszczone do sprzedaży, nie wykazały negatywnego wpływu na zdrowie. Jeśli zdecydujesz się na wprowadzenie słodzika do swojej diety online, musisz mieć na uwadze to, że dla każdego z nich, wyznaczono dzienną dawkę, której nie należy przekraczać. Dopiero po spożyciu danej substancji w nadmiarze, występuje ryzyko negatywnych dla zdrowia skutków.

Nie należy jednak wierzyć w mity o rakotwórczości dostępnych na rynku zamienników białego cukru, ponieważ nie są one potwierdzone badaniami. Podczas pierwszych prób wdrażania słodzików do swojej kuchni pamiętaj, aby robić to powoli, by przyzwyczaić swój organizm do nowej substancji i zapobiec wystąpieniu bólu brzucha, biegunki lub innych reakcji niepożądanych.

Który słodzik wybrać?

Który słodzik wybrać na diecie online?

Słodziki syntetyczne

Słodziki można podzielić na dwie grupy; syntetyczne oraz naturalne. Do pierwszej z nich należy aspartam, około 200 razy słodszy od cukru, wyjątkowo niskokaloryczny, a jego indeks glikemiczny wynosi 0. Jest to substancja, wokół której od lat krąży wiele mitów, głównie o jego rakotwórczości, jednak okazuje się, że jest on jednym z najlepiej przebadanych słodzików i naukowcy nie potwierdzają jego negatywnego działania w tej kwestii. Jednak używając aspartamu, należy stosować się do zaleceń dotyczących maksymalnego dziennego spożycia.

Sacharyna to również syntetyczny słodzik. Ma ona charakterystyczny gorzkawy posmak, dlatego w żywności występuje w małych dawkach, jest przy tym niesamowicie słodka, od 200 do 700 razy bardziej niż biały cukier spożywczy.

Słodziki naturalne

Do naturalnych słodzików należą między innymi: ksylitol, erytrytol i stewia. Ksylitol, słodzik pozyskiwany z brzozy. Jest najbardziej kalorycznym z trzech powyżej wymienionych, ale i tak o połowę mniej niż biały cukier spożywczy. Oprócz działania poprawiającego smak jest zalecany przy próchnicy zębów. Erytrytol jest nieco mniej słodki od cukru, za to jego kaloryczność jest o wiele niższa, wynosi 24 kcal na 100 g produktu. Jego indeks glikemiczny, podobnie jak w przypadku aspartamu jest bliski 0.

Stewia jest naturalnym słodzikiem, dostępnym do kupienia w postaci przypominającej tradycyjny biały cukier, w pastylkach lub w formie ususzonych liści tej rośliny. Stewia jako słodzik w proszku jest około 200 razy słodsza od cukru spożywczego. Świetnie nadaje się do słodzenia napojów lub wypieków. Jej indeks glikemiczny wynosi 1.

Których słodzików warto unikać i dlaczego?

Których słodzików warto unikać i dlaczego?

Żadnego z dopuszczonych do spożycia słodzików nie trzeba unikać. Działania niebezpieczne, niepożądane są spowodowane przekroczeniem dopuszczalnych dziennych dawek, które są wyznaczane przez naukowców dzięki wieloletnim badaniom. W tym przypadku to nie słodziki są truciznami, a ich nieodpowiednie ilości. Substancji zamiennych dla cukru białego należy używać z umiarem, wtedy nie należy się ich obawiać.

Słodziki są świetnym zamiennikiem cukru białego. Wprowadzenie ich do diety pozwoli na znaczne zredukowanie ilości zbędnych kalorii, co jest kluczowe w przypadku diety odchudzającej i redukcji.  Słodziki o indeksie glikemicznym bliskim zeru będą ratunkiem dla diabietyków, którzy nie są w stanie zapomnieć o deserach.

Źródła:

https://podyplomie.pl/diabetologia/31246,substancje-slodzace-zalety-i-wady?page=2